Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай: Етикети "органична храна" за продан

Според медийни репортажи отровни продукти заливат Китай и хората купуват "органична храна", въпреки че тя е много по-скъпа. Китайската система за сертифициране на органични храни е в хаос. Етикети "органична храна" се продават в Интернет за не повече от 18,50 щ.д. за 10 000 броя...

"Органични плодове! Органични зеленчуци!" Щом една храна е определена като "органична", цената й се удвоява. Китай има 4-степенна система за безопасност на хранителните продукти: обикновени, без замърсяване, зелени и органични. Органичната храна е най-високото ниво, което забранява използването на пестициди, торове или хербициди.

Но според Liberation Network в Китай могат да се намерят много сайтове, продаващи "органични етикети". Например базирана в Шанхай печатна фирма предоставя 10 000 етикета "CHINESE ORGANIC" само за 18,50 щ.д.

Китайската администрация по сертификати и акредитации е упълномощила 26 сертифициращи агенции, всяка с различно лого, поради което определянето на сертифицираните органични храни се превръща в обезсърчаваща задача за потребителите.

Legal Daily съобщи, че повечето органични продукти в супермаркетите в Урумчи, Шинджянг, са имали объркващи етикети. Някои от тях са съдържали само името на фирмата и телефонен номер.

"Органичен" ориз се продава на цена от 13 щ.д. за 10 кг., но на опаковката липсва търговска марка и дори произходът е неясен.

И така, как тези компании за "органични" храни са получили сертификати? Няколко репортери на Legal Daily пожелали да научат, така че посетили институт по екологични науки в Урумчи. Служител им представил процеса по сертификация с думите, че "За 3-годишен договор за обслужване можем да предложим 30% отстъпка от първоначалната цена от 18 500 щ.д. След това незабавно ще изпратим хора да инспектират храната."

Друг служител от агенция по сертифициране е казал пред репортерите: "Докато плащате, можем да помогнем с процеса. Гарантираме сертификат за 2 300 – 3 000 щ.д. и щом ни бъде платено, служители ще изпратят свои хора за инспекция, което е нормална процедура. Ако те не посмеят да издадат сертификат, служителите ще ги принудят: 'Вие не поемате отговорност. Просто издайте сертификата.' Рядкост е да намериш истинска органична храна на пазара!"

Репортажът посочва и че зам.-директор на Бюрото по земеделие и животновъдство на Урумчи също признава, че системата за сертифициране е хаотична поради слабия правителствен надзор.

Според Southern Weekend годжи боровинките (лиций) в Джонгнинг не могат да бъдат изнасяни за ЕС или САЩ. Джонгнинг има 6.590 акра земя с годишен добив от 5 000 т., но по-малко от 600 акра имат органичен сертификат. Страната произвежда по-малко от 12 т. органични годжи боровинки годишно. Собственик на плантация в Джонгнинг признава: "Много от органичните сертификати са просто купени!"

По данни на Горското управление на Нингшя, от 2007 до 2009 г. САЩ са отказали 24 пратки годжи боровинки от Китай поради прекомерни пестициди, сулфити, вредни замърсявания и т.н. Дирекцията по храните и лекарствата е отказала да ги приеме в САЩ.

NTDTV репортери Zeng Yaoxian и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!